Ön a(z) 1126298. látogatónk. Online: 2 fő

Nagyigmánd Nagyközségi Művelődési Ház és KönyvtárA település művelődési házát még a rendszerváltás előtt kezdték el építeni. Az épület korábban uradalmi, majd termelőszövetkezeti magtár volt, amit Páhi László tervei alapján építettek át. Az új művelődési intézményt 1991 nyarán adták át a kulturális közönségnek. A művelődési ház élére elsőként Korcz Béla került, aki 1996-ig vezette a házat, majd őt követte Nagy István, aki 2003-ig volt az intézmény igazgatója. Nagy István nyugdíjazása után 2004-ben egy helyi fiatal szakember, Bajcsai Miklós került az intézmény élére, aki több mint egy évig közösségszervezőként, megbízott intézményvezetőként tevékenykedett. 2005 áprilisától - a képviselő-testület kinevezése alapján - 5 éves időtartamra Bajcsai Miklós a művelődési ház és könyvtár igazgatója.
A művelődési ház az év során számos önkormányzati és nagyközségi rendezvénynek, konferenciának, esküvőnek, bálnak ad otthont. A ház galériájában több híres művész megfordult már kiállításával, a színházterem pedig színházi, zenés előadásoknak biztosít teret.

Az éves rendezvényszervező és befogadó munkájának alapja a nagyközség éves eseménynaptára, amelyet az intézmény állít össze évről-évre.
A háznak több önálló szakköre is működik. Ilyen a negyed évszázados múltra visszatekintő Kézimunka Szakkör, akik a népi kézimunka-hagyományokat ápolják és tevékenységükkel színesítik Nagyigmánd kulturális életét. Szintén a művelődési ház szakköre 2006-tól a gyermek színjátszókör, amelyben általános iskolás fiatalok ismerkednek a színház világával. Mára "nagykorúvá vált" a több mint tizennyolc éve működő úszásszakkör, amely a helyi iskolásoknak ad lehetőséget a sportolásra a komáromi termálfürdőben, emellett működik egy természetjárókör, amely a túrázás kedvelőinek nyújt kikapcsolódási lehetőséget hétről-hétre, valamint egy nyugdíjasokat összefogó énekkar.
Az intézménynek fontos a befogadó tevékenysége, így a művelődési ház színháztermében próbálnak hetente több alkalommal a helyi Zúgó- és Árgyélus Néptáncegyüttes felnőtt és gyermekkorú táncosai, valamint Nagyigmándi Székhelyű Alapfokú Művészetoktatási Intézmény balettnövendékei is. Az intézmény továbbá helyet ad a helyi civilszervezetek -(gazdakör, hegyközség) és önszerveződő körök (Nyugdíjas Klub, Magvető Asztaltársaság) rendezvényeinek - bálok, havi összejövetelek, éves rendezvények.
Az intézmény kiadvány és újságszerkesztéssel és kiadással is foglalkozik. A nagyközség turisztikai kiadványai és a helyi önkormányzati fenntartású újság, az Igmándi Hírnök szerkesztését és kiadását is végzi.
Intézményünk része a községi könyvtár, amely folyamatos fejlesztés alatt áll. Napjaink követelményeihez igazodva folyik az internetes adatbázis-fejlesztés, amelynek következtében lehetőség nyílt arra, hogy internetes kapcsolaton keresztül is böngészhessenek könyvtárhasználóink a nagyigmándi könyvtári egységek állományában - Országos Virtuális Könyvtár. A 2006-ban kialakított internet-hozzáférési pontok a Nemzeti Audiovizuális Archívum hozzáférési pontjai (NAVA-pont) lettek, amely lehetőség kibővítette az ismeretszerzés csatornáit a magyarországi archivált digitális TV-, rádió- és filmanyagokkal. Nagyigmánd közművelődési intézménye megfelelő teret biztosít a nagyközség idősebb és fiatalabb lakosságának, és a művelődni vágyó és információra éhes kistérség közönségének is.


Intézmény

Megnevezés:     Nagyigmánd Nagyközségi Művelődési Ház és Könyvtár
Székhely:     2942, Nagyigmánd, Fácán u. 1.
Tel./Fax:     06/34-356-123
E-mail:     muvhaz@nagyigmand.hu


Intézményvezetés

Igazgató:     Bajcsai Miklós
Postacím:     2942, Nagyigmánd, Postafiók: 15.
Tel./Fax:     06/34-356-123
Mobiltel.:     06/20-203-1057
E-mail:     muvhazig@nagyigmand.hu


Lapkiadás

Kiadó-szerkesztő:     Bajcsai Miklós
Postacím:     2942, Nagyigmánd, Postafiók: 15.
Telefon:     06/34-356-123
Fax:     06/34-556-499
E-mail:     hirnok@nagyigmand.hu


Könyvtár

Könyvtáros:     Mészáros Zsuzsanna
Postacím:     2942, Nagyigmánd, Kossuth Lajos utca 2., Postafiók: 15.
Telefon:     06/34-556-492
Fax:     06/34-556-499
E-mail:     konyvtar@nagyigmand.hu
Weblap:     Nagyigmánd Nagyközség Könyvtára

Bérleti viszonyok     Ugrás a lap tetejére !
Az oldal megtekintéséhez 1024 x 768-as felbontás ajánlott!
Verzió száma 1.5.0