Vissza az értéktárhoz

2023-05-23

Igmándi keserűvíz



1862-ben Schmidthauer Antal gyógyszerész meggyőződött arról, hogy a nagyigmándi víz összetételénél fogva a ritka ásványvizek, a keserű ízű sós vizek közé tartozik. Még ebben az évben Molnár János pesti gyógyszerész igazolta, megerősítette ezt a tényt részletes vizsgálatával.

Schmidthauer úr 1863-ban megalapította az Igmándi Keserűvíz Vállalatot és palackozó üzemében megkezdte a palackozást. A vállalat Forrássót és pezsgőporokat is gyártott.

A fogyasztást az alábbi esetekben javasolták: étvágytalanság, émelygés, böfögés, gyomorégés hányinger, hányás, emésztési zavarok, vérszegénység, máj, lép és nyirokmirigyek daganataira, székrekedés, aranyeres bántalmak, köszvény és többféle bőrkiütés, szédülés, gyors szívritmus, női ivarszervek működési zavaraira, rendszertelen és fájdalmas havivérzésre.

A palackozott Igmándi Keserűvíz az egész országba, sőt Amerikába is eljutott. Az üzemet 1949-ben államosították. 1951-ben 120 ezer palackot, 1957-ben 246 ezer palackot adtak el. 1972-ben majd 1976-ig folyamatosan 1 millió körüli volt a forgalom. 1977-1980 között valamivel 1 millió alá csökkent a termelés, amit 1981-ben sikerült 1 millió 43 ezer palackra növelni.

Nem fúrt, hanem ásott kutakból nyerték a vizet, és különösebb fejlesztés (az altalaj kutatása, kutak fúrása) nem történt. Időközben a környező legelőket bevonták a termelésbe, ami miatt elnitrátosodott a talaj. További problémaként jelentkezett a vízhozam csökkenése is. Ezen okokból meg kellett szüntetni a termelést, és ezzel az immár 120 éves Igmándi Keserűvíz eltűnt a gyógyvizek közül.

Az Igmándi Keserűvíz világszerte betegek millióit gyógyította meg, enyhítette fájdalmukat. A termelés újrakezdése érdekében fontos lenne meghatározni a keserűvíz kinyerésére alkalmas terület elhelyezkedését, térbeli alakját és a kitermelhető vízkészlet nagyságát, majd kijelölni azt a helyszínt, amely ehhez hasonló minőségű vizet szolgáltat, de nem hat rá a mezőgazdasági termelés negatív hatása.

Nagyigmánd, Hungary

GPS: 47.6364291, 18.0710406